
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fixed Penalty Notices 
 

Information for parents 
 

Regular and punctual attendance at school is a legal 
requirement under Section 7 of the Education Act 1996. 

 
You have been issued with a Fixed Penalty Notice in 
relation to your child’s unauthorised absence from 
school. This guide is produced to answer any questions 

you may have. 
 
 

 

5. I cannot afford to pay the fine, can I pay in instalments? 
The Local Authority has issued the Fixed Penalty Notice in accordance 
within the timeframe as laid out in law.  The Local Authority is unable to 
assist with instalment payments. If you cannot afford to pay the only 
place where this can be resolved is in the magistrate’s court following 
non-payment. The magistrate’s court can make collection orders 
(paying by instalments) and will take your financial circumstances into 
account.   
 
6. Can the Local Authority withdraw the Penalty Notice? 
The only grounds in which a Penalty Notice can be withdrawn are: 

 It ought not to have been issued i.e. where it has been issued 
outside of the terms of the Local Protocol or where no offence 
has been committed. 

 It has been issued to the wrong person 

 It contains material errors 

 The Fixed Penalty Notice remains unpaid and the Local 
Authority opt not to proceed with a prosecution under Education 
Act 1996 Section 444 (1). 

 
If your question has not been answered here, please contact: 

 
The Attendance Team on 01603 222 499 or email 

csattendance@norfolk.gov.uk 
 

Details on how to pay your Fixed Penalty Notice are listed within 
your letter. 
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The Legal Context: 
Under Section 444 of the Education Act, an offence occurs if a 
parent/carer fails to secure their child’s regular attendance at the school 
where they are a registered pupil, and the absence is not authorised by 
the school.  Only headteachers can authorise absence and the only legal 
reasons for absence are: 
1. that the absences are with leave (i.e. that they have been agreed by the 
Headteacher) 
2. that the absences are because of sickness or unavoidable cause.  
Parents may be asked to provide evidence to support absences due to ill-
health, this can be through a copy of an appointment card or prescription 
or information from a medical practitioner 
3. that the absences fall on days of religious observance for the religion to 
which parents belong 
4. that the child is entitled to free transport to school and the LEA have 
failed to provide this 
If absences do not fall into any of these four categories or the school have 
not been informed of reasons for absence, absences will be marked as 
unauthorised 
 

Section 23 of the Anti-Social Behaviour Act 2003 introduced powers for 
issuing Fixed Penalty Notices for unauthorised absence from school. The 
Education (Penalty Notices) (England) Regulations came into force on 27th 
February 2004.  This was updated with amendments in 2007, 2012 and 
2013. 
 

In Norfolk, Penalty Notices are issued in accordance with the Norfolk Local 
Protocol.  Your child’s school will have provided you with information 
regarding the criteria in which they will refer cases of unauthorised 
absence to the Local Authority for issuing of a Fixed Penalty.  The criteria 
are: 

 10 consecutive sessions of unauthorised absence 

 15% unauthorised absence within a six-week period. 
Failure to pay a Fixed Penalty Notice reverts to a Section 444 1 Education 
Act 1996 offence and you will face prosecution in the Magistrates Court. 
 

Frequently asked questions: 
1. Can I dispute the Fixed Penalty Notice? 
Only a headteacher can authorise absence from school.  If there are other 
exceptional and compelling circumstances of which the school were not 
aware of, you can make a representation to the headteacher.  If the school 
maintain the absence was unauthorised, the Penalty Notice will stand.  
There is no right to appeal against a Fixed Penalty Notice, but you may 
choose not to pay and make your representations in the Magistrate’s 
Court.  You should be aware that should the court find you guilty of the 
offence of irregular school attendance, they can impose a higher 
punishment upon conviction.  The court may also charge you with court 
costs. 
 

2. I do not live with the child or I am a step-parent, can I still be fined? 
Yes, Section 576 Education Act 1996 defines ‘parent’ as: 

 Any natural parent, whether married or not 

 Any parent who, although not a natural parent, has parental 
responsibility as defined in the Children Act (1989) for a child or 
young person 

 Any person who, although not a natural parent, has care of a child 
or young person 

 
3. Why do some schools authorise absence and another does not? 
The headteacher is the only person who can authorise absence.  
Headteachers are only able to authorise absence requests for exceptional 
reasons and each circumstance will be individual and likely to receive a 
different response. 
 
4. My child has never had unauthorised absence before? 
The notice has been issued based on the referral criteria; which meets the 
threshold for irregular attendance at school.  School attendance is crucial 
to children and any absence will have an impact upon your child’s 
education.  Your child’s headteacher will have based their decision on 
whether the absence request was exceptional rather than based on your 
child’s attendance level. 


